2011. március 12., szombat

Focilabda torta

Pontosabban egy fél focilabda torta. Ennek a tortának az alapja egy barackos túrós Charlotte torta volt. A Charlotte már önmagában is nagyon finom, és mutatós.


Az elkészítése:

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 7 tojás
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • baracklekvár

A krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 dl tej
  • 20 g zselatin
  • 15-20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 dl habtejszín
  • barackbefőtt
 A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet, majd lazán belekeverjük a tojások fehérjéből keményre vert habot. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin 8-10 perc alatt megsütjük a tésztát. Még forrón lehúzzuk róla a sütőpapírt, feltekerjük, kihűtjük. A tésztát megkenjük a baracklekvárral, szorosan felcsavarjuk. Egy gömbölyű tálat kibélelünk fóliával, és körberakjuk a piskótatekercsből vágott szeletekkel. 7-8 szeletet tegyünk félre a tetejére.
Elkészítjük a tölteléket. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a zselatint. A túrót áttörjük, simára keverjük a zselatinos tejjel, hozzákeverjük a cukrot (ízlés szerint), a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A masszát beletöltjük a piskótával körberakott tálba. Konzerv barackokat nyomkodunk a túrós krémbe, majd a maradék piskótaszeletekkel kirakjuk a süti tetejét, ez lesz majd az alja.
Egy éjszakán át hűtjük, majd egy nagyobb tálra borítjuk. A fóliát lehúzzuk a tetejéről.


A foci labda tortához a Charlotte-ot lekenjük barack lekvárral, hogy a fondant hozzá tudjon tapadni. Fehér és barna fondantból kell a szabályos öt-, és hatszögeket kivágni. Csak úgy fog a tortára pontosan illeszkedni végül az egész, ha szabályos félgömb alakú az alap. Az alábbi Charlotte torta nem szabályos félgömb, ezért az öt-, és hatszögek sem illeszekdtek össze pontosan, ezt a fekete választó csíkokkal korrigáltam, és a legszabálytalanabb részt hátulra tettem a fotózásnál is, és az ünnepléskor is, így nem látható. :-D
Az öt-, és hatszögeket papíron meg kell szerkeszteni a művelet előtt úgy, hogy mind az ötszögnek, mind a hatszögnek ugyanakkor legyen az oldala (jelen esetben 4 cm-es). No, összességében komoly geometriai, és szerkesztési feladat az egész, ha valakit ez részletesebben érdekel, a google nagy segítség lehet, de szívesen írok én is részletes tájékoztatót. :-)

A végeredmény ez lett:

A belseje pedig ilyen:

9 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon dekoratív!

Ditta tortái írta...

Nagyon ügyes vagy,finom,és szép torta!

Judit írta...

Köszönöm!

Unknown írta...

Fúúúú, nagyon ügyes vagy! :-) Szép és látszik, hogy sok munka van benne! Gratulálok! Risi

Judit írta...

Köszi Risi! :-)

Helga írta...

Nagyon jól néz ki ez a torta és tuti nagyon finom is volt! Ha vmikor tartanátok házibulit szeretnénk egy ilyen gyönyörűséget megkóstolni ;-)
Ügyi vagy, gratula! :)

Judit írta...

Helga! Ha vmikor tartanátok házibulit vinnék egy ilyet, vagy hasonlót! :-))
(de miért pont a focilabda???)
Amúgy köszi! Puszi!

Unknown írta...

Nagyon megtetszett ez a torta, így meg is csináltam most Annának a szülinapjára, csak nem focilabdás lett , hanem kék marcipánnal vontam be és halacskát raktam rá. Köszi a receptet :)

Judit írta...

Szia Judit! De jó! Remélem örült neki Anna, és ízlett is Nektek. Úgy örülök, hogy innen merítettél ötletet! :-)
Majd írd meg, hogy nektek hogy ízlett, és ha van kedved képet is küldhetsz :-) (nagy.juci@gmail.com) Puszi!