2011. március 18., péntek

Eckler fánk

Az Eckler fánk szerintem egy olyan dolog, amit az átlagos háziasszonyok nem mindennap készítenek, mert munka és időigényes, maszatolós, pepecselős. Nem akarom a kedvét szegni senkinek, de aki szereti a kihívásokat (és ezzel együtt az eredményeket), az mindenképpen próbálja ki. A cukrászdákban kapható Eckler nem pont ilyen, mert az, ha jól emlékszem ketté van vágva, úgy van megtöltve csoki krémmel, és tejszínhabbal. A teteje pedig ropogós karamellel van borítva. Ezt a variációt Kiskanál blogján találtam, egy kicsit változtattam rajta, így lett ilyen:

Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • csipet só
A krémhez:
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál rumaroma
A csokimázhoz:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj


  1. Az égetett tésztához a tejet, a vizet,vajat és a porcukrot feltesszük forrni. Ha forr beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk,amíg a massza csomómentes nem lesz és el nem válik az edény falától. A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat.
  2. A langyos tésztát robotgépbe tesszük és több részletben hozzáadjuk a tojást addig, hogy folyós ne legyen a tészta. Egy fényes masszát kell kapnunk,amit habzsákba töltünk,és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 7cm hosszú rudakat nyomunk. A tésztát enyhén megspricceljük vízzel majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a bennlévő gőz távozhasson.
  3. A krémhez a tejet és a liszttel csomómentesre keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett alaposan besűrítjük. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a tojássárgákat kikavarjuk 10 dkg cukorral. Ha a pép besűrűsödött, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzá adjuk a cukros tojássárgát. Ezt még egy rövid ideig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  4. Ezalatt a tojásfehérjét egy csipet sóval és a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt krémbe keverjük. Ezt a krémet megfelezhetjük, amibe kakaót és rumaromát tehetünk.
  5. A csokimázhoz gőz felett felolvasztjuk a tortabevonót, és hozzákeverünk egy evőkanál olajat.
  6. Egy habzsák segítségével megtöltjük a fánkokat, majd csokimázba mártjuk (vagy rácsorgatjuk a csokimázat) és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen. 

Megjegyzés: A tojással tényleg óvatosan, mert ha sokat adunk a tésztához, folyós lesz, és nem lehet szép, szabályos rudakat nyomni a sütőpapírra.
A töltésnél a habzsák elejét határozottan toljuk bele a fánkba, és úgy nyomjuk bele a krémet. (nálunk ez a mozzanat két embert igényelt :-)

1 megjegyzés:

Ditta írta...

Imádom,nagyon guszták lettek!