2011. február 11., péntek

Tarte tatin

A tarte tatin (ejtsd: tártáten) egy felfordított, karamellizált almatorta a Tatin-nővéreknek köszönheti a nevét. A történet szerint az 1900-as évek legelején készült az első ilyen torta. Állítólag a Tatin nővérek egy szállodát vezettek, ahol egyszer véletlenül kifelejtették a tésztát az alma alól. Hogy ne vesszen kárba, a tetejére tették, így sütötték meg. Manapság az almán kívül banánnal, és ananásszal is szokták készíteni. Sőt gasztro mágusoknak, és extrém kísérletezőknek itt egy recept paradicsommal.

Francia különlegesség. Nem épp fogyókúrás (mint az nálam már megszokható), de az íz mindenért kárpótol.


Hozzávalók:
  • 6 szem alma
  • 180 g kristálycukor
  • 70 g vaj
A tésztához:
  • 200 g liszt
  • 150 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek hideg víz
  • csipetnyi só


A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a langyos vajat, és szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz. Addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, majd kézzel addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak.

Ekkor szép sorban szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, és lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra.

A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.

Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. Ha néhány alma szelet leborul, azt szépen a helyére tesszük.

Megjegyzés: Mivel nincs olyan magasabb falú, hőállú serpenyőm, amit a sütőbe is lehet tenni, ezért én az alma karamellizálását rendes edényben csináltam, majd óvatosan átkanalaztam az egészet tortaformába (szép sorba rendezgettem kanál segítségével az almákat), ráöntöttem az edényből a maradék karamellt, rá a kinyújtott tésztát ahogy elő van írva, és így tettem be a sütőbe. Kicsit macerásabb, de végül jó lett.

2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Mit számít a fogyókúra,ha ilyen finomságot ehet az ember,szívesen bevállalnám:-)

Judit írta...

Egyet értek! :-)