2011. február 16., szerda

A polgári háztartás szakácskönyve kezdő főzőknek

Részlet Komáromy Erzsébet: A polgári háztartás szakácskönyve kezdő főzőknek (1906) könyvéből:

  • A készpénzért fizetett áru rendszerint jobb a hitelben vásároltnál.
  • A portékát legfrissebben s legolcsóbban adja a termelő, drágább a nagy és kiskereskedőnél.
  • Aki észszerűen óhajt gazdálkodni, nem főz újdonságszámba menő áruból. Az ételt oly évszakban készítse, midőn az alkotórész a legolcsóbb.
  • Praktikus érzékkel bíró főzőnő amit csak lehet, vidéki, megbízható, olcsóbb forrásból szerez be. Pl. vajat vidéki tejszövetkezetből.
  • Befőttet, lekvárt, tarhonyát maga készíti el, amikor legolcsóbban jut hozzá.
  • A magyar főzőnő azt is tudja, hogy mivel tartozik a hazának: nem vesz pl. olasz mandulát és francia diót, hanem magyart.
  • A főzést a női méltóság és tekintély megóvása végett minden nőnek értenie kell, már csak azért is, hogy cselédjével szemben ő legyen a helyzet ura.
  • Aki jól főz, legalább is olyan becses és tiszteletreméltó tagja a társadalomnak, mint az, aki pénzt keres.

Megjegyzés: A cseléd szó tetszőlegesen helyettesíthető férj, barát, élettárs szavakkal :-)

3 megjegyzés:

Bombadil Toma írta...

időtálló gondolatok, tanácsok :)

Mézeskalács írta...

Hát, ezt nagyon kellemes volt végigolvasni. El sem hiszem mennyi minden változott azóta. A dédnagymamám 1911-ben született, és 2009-ben halt meg. Nem kis dolog lehetett Neki elfogadni és feldolgozni, hogy ekkorát fordult a világ.

Judit írta...

Az én drága dédimamám is 1911-ben született, de ő sajnos 1998-ban ment el. :-(
Idén lettek volna 100 évesek... :-)
Tényleg rengeteget változott a világ...és még mennyit fog.