2011. február 25., péntek

Lúdláb

A csoki-meggy kiváló kombinációja ebben a sütiben nagyon jól érvényesül.

 
Hozzávalók:

A piskótához
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 4 ek rétesliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 kk sütőpor
A krémhez
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek rétesliszt
  • 1/2 üveg magozott meggy(vagy fagyasztott, magozott meggy)
  • 0,5 dl meggylé
  • 1,5 dl rum 
  • 1 cs. vaníliás cukor
a csokimázhoz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát tortaformába simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk a piskótát.
Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

A recept forrása: nosalty

1 megjegyzés:

Rozmaring&ibolya írta...

a régi " szép" idők ,hajdanén ez volt a kedvencünk,- meggy és csoki- remek páros