A tarte tatin (ejtsd: tártáten) egy felfordított, karamellizált almatorta a Tatin-nővéreknek köszönheti a nevét. A történet szerint az 1900-as évek legelején készült az első ilyen torta. Állítólag a Tatin nővérek egy szállodát vezettek, ahol egyszer véletlenül kifelejtették a tésztát az alma alól. Hogy ne vesszen kárba, a tetejére tették, így sütötték meg. Manapság az almán kívül banánnal, és ananásszal is szokták készíteni. Sőt gasztro mágusoknak, és extrém kísérletezőknek itt egy recept paradicsommal.
Hozzávalók:
- 6 szem alma
- 180 g kristálycukor
- 70 g vaj
- 200 g liszt
- 150 g vaj
- 1 tojássárgája
- 3 ek hideg víz
- csipetnyi só
A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a langyos vajat, és szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz. Addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, majd kézzel addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak.
Ekkor szép sorban szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, és lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra.
A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. Ha néhány alma szelet leborul, azt szépen a helyére tesszük.
Megjegyzés: Mivel nincs olyan magasabb falú, hőállú serpenyőm, amit a sütőbe is lehet tenni, ezért én az alma karamellizálását rendes edényben csináltam, majd óvatosan átkanalaztam az egészet tortaformába (szép sorba rendezgettem kanál segítségével az almákat), ráöntöttem az edényből a maradék karamellt, rá a kinyújtott tésztát ahogy elő van írva, és így tettem be a sütőbe. Kicsit macerásabb, de végül jó lett.
2 megjegyzés:
Mit számít a fogyókúra,ha ilyen finomságot ehet az ember,szívesen bevállalnám:-)
Egyet értek! :-)
Megjegyzés küldése