Első szilveszterem, amit itthon töltök. Vágyom arra, hogy a bugyuta tévéműsorokat, és a már százszor látott limonádé filmeket bambuljam. Már csak a kötőtű és a fonalgombolyag hiányzik. Ez egyértelműen az öregedés jele. :-)
Ami a "tollasbál"-ra készült:
Sült bőrös sertéscomb
Hozzávalók (2-3 fő részére):
- 80 dkg bőrös sertéscomb, amit 4-6 szeletre vágunk fel
- 8 gerezd fokhagyma
- sör
- só, bors
- őrölt rozmaring
A sertéscomb szeleteket megmossuk, a bőrét beirdaljuk. Egy-két nappal a készítés előtt bepácoljuk sóval, borssal, a rozmaringgal, és fokhagymával. Egy két gerezdet a beirdalt bőr közé tűzdelünk egészben. Mindezt sörrel felöntjük, és lefedve a hűtőbe tesszük. A szeleteket sütés előtt kerámia tálba tesszük, ráönjük a sörös páclevet, és alufóliával lefedve kb. fél óráig sütjük. Fél óra után leszedjük az alufóliát, majd tovább sütjük úgy 45-60 percig. Ekkor kivesszük a sütőből, a páclevet kanállal nagyjából kimerjük alóla, és meglocsoljuk kevés olajjal. Visszatesszük a sütőbe és alacsony hőfokon (150 fok) tovább sütögetjük még kb. 1 órán keresztül. Az alacsony hőfokon történő sütéssel lesz állítólag puha a hús. Tényleg az lett!
Lencsesaláta:
Hozzávalók (4 főre):
- 30 dkg lencse
- 20 dkg virsli
- 1 fej lilahagyma
- 1 kiskanál citromlé
- 1 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 - 2 kanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- só, bors
- salátalevél dekorációnak
A lencsét beáztatjuk, és egy éjszakán át állni hagyjuk, majd gyengén sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, kihűtjük, leszűrjük és hűtőbe tesszük. A virslit vékonyabb karikákra szeleteljük, a lilahagymát karikára vágjuk, vagy apróra kockázzuk és a lencséhez keverjük. A tejfölt nagyobb edényben összekeverjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, a citromlével és törött borssal. Ebbe az öntetbe keverjük a lencsét, a virslit, a hagymát, és legalább 1 órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor zöld salátalevelekkel körberakott tálban tálaljuk, keménytojás gerezdekkel díszítjük.
3 megjegyzés:
Boldog Új Évet Kívánok!
Nagyon finom lehet, igazán guszta
Köszönöm! Tényleg finom volt :-)
Megjegyzés küldése