2010. december 31., péntek

Szilveszteri sült bőrös sertéscomb virslis lencsesalátával

Első szilveszterem, amit itthon töltök. Vágyom arra, hogy a bugyuta tévéműsorokat, és a már százszor látott limonádé filmeket bambuljam. Már csak a kötőtű és a fonalgombolyag hiányzik. Ez egyértelműen az öregedés jele. :-)

Ami a "tollasbál"-ra készült:

Sült bőrös sertéscomb 

Hozzávalók (2-3 fő részére):
  • 80 dkg bőrös sertéscomb, amit 4-6 szeletre vágunk fel
  • 8 gerezd fokhagyma
  • sör
  • só, bors
  • őrölt rozmaring
A sertéscomb szeleteket megmossuk, a bőrét beirdaljuk. Egy-két nappal a készítés előtt bepácoljuk sóval, borssal, a rozmaringgal, és fokhagymával. Egy két gerezdet a beirdalt bőr közé tűzdelünk egészben. Mindezt sörrel felöntjük, és lefedve a hűtőbe tesszük. A szeleteket sütés előtt kerámia tálba tesszük, ráönjük a sörös páclevet, és alufóliával lefedve kb. fél óráig sütjük. Fél óra után leszedjük az alufóliát, majd tovább sütjük úgy 45-60 percig. Ekkor kivesszük a sütőből, a páclevet kanállal nagyjából kimerjük alóla, és meglocsoljuk kevés olajjal. Visszatesszük a sütőbe és alacsony hőfokon (150 fok) tovább sütögetjük még kb. 1 órán keresztül. Az alacsony hőfokon történő sütéssel lesz állítólag puha a hús. Tényleg az lett!

Lencsesaláta:

Hozzávalók (4 főre):
  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg virsli
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 - 2 kanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 egész tojás
  • só, bors
  • salátalevél dekorációnak
A lencsét beáztatjuk, és egy éjszakán át állni hagyjuk, majd gyengén sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, kihűtjük, leszűrjük és hűtőbe tesszük. A virslit vékonyabb karikákra szeleteljük, a lilahagymát karikára vágjuk, vagy apróra kockázzuk és a lencséhez keverjük. A tejfölt nagyobb edényben összekeverjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, a citromlével és törött borssal. Ebbe az öntetbe keverjük a lencsét, a virslit, a hagymát, és legalább 1 órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor zöld salátalevelekkel körberakott tálban tálaljuk, keménytojás gerezdekkel díszítjük.

3 megjegyzés:

egy pici írta...

Boldog Új Évet Kívánok!

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, igazán guszta

Judit írta...

Köszönöm! Tényleg finom volt :-)