2010. december 3., péntek

Zabpelyhes keksz

Tavasz környékén bele keveredtem egy email küldözgető játékba, aminek a címe ez volt: KÜLDJ EGY RECEPTET!
A lényegére már nem emlékszem, de a legvégén egy rakat receptet kaptam barátaim barátaitól, vagyis olyan emberektől, akiket személyesen tulajdonképpen nem ismerek.
Így jutott el hozzám a zabpelyhes keksz receptjeis, ami őszintén szólva elsőre nem volt valami szimpatikus. Aztán egyszer csak az Auchanban megláttam, hogy kimérve lehet zabpelyhet kapni.....Mióta megcsináltam, a kívánságlista élén áll. Részemről ugyan nem toplistás, de családi óhajra sütöm rendületlenül. :-)

Ezúton is köszönet Fa Andinak a receptért!


Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
  • 15 dkg puha margarin
  • csipetnyi só
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (másfajta is jó)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 - 10 dkg mazsola / vagy 10 dkg darabolt csokoládé (ez nem fontos bele)
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  1. A margarint csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet, ízlés szerint a mazsolát, csokit.
  2. Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. 1/2-1 órára.
  3. A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé távolabbra, papírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket.
  4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
  5. Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad.

Nincsenek megjegyzések: