Van egy-két olyan recept, ami számomra kincset ér. Ez az egyik olyan. Garantált, megbízható. A képre a kimaradt tojásfehérje habból készült habcsók is rákerült. :-)
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 3 tojás
- 350 g méz
- 4 evőkanál olaj
- 1/2 csomag kotányi mézesfűszer (vagy 1-1 kiskanálnyi fahéj és őrölt szegfűszeg)
1. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a mézesfűszerkeverékkel.
2. 2 tojást a mézzel (mikróban olvaszd fel) keverjünk habosra keverőgép segítségével.
3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, olajjal és 3 evőkanál vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval, mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.
Kb. 10-12 percig kell sütni.
Az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 1 teáskanál ecet
- 25 dkg porcukor
A fehérjéhez adjuk a porcukor egyharmadát és az ecetet, majd kézi vagy gépi habverővel alaposan kikeverjük, közben apránként adagoljuk bele a maradék porcukrot. Csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza sűrű legyen, de még azért folyós. Nejlonzacskóba töltjük, elkötjük a felső részét, alul pedig pici lyukat vágunk rá.
Festéshez (opcionális):
- 3 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál zselatin
- ételfesték
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése