2010. december 11., szombat

Mézeskalács, ami 100%, hogy puha lesz

Van egy-két olyan recept, ami számomra kincset ér. Ez az egyik olyan. Garantált, megbízható. A képre a kimaradt tojásfehérje habból készült habcsók is rákerült. :-)

Hozzávalók:
  • 500 g finomliszt
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 350 g méz
  • 4 evőkanál olaj
  • 1/2 csomag kotányi mézesfűszer (vagy 1-1 kiskanálnyi fahéj és őrölt szegfűszeg)
1. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és  a mézesfűszerkeverékkel.
2. 2 tojást a mézzel (mikróban olvaszd fel) keverjünk habosra keverőgép segítségével.
3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, olajjal és 3 evőkanál vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval, mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.

Kb. 10-12 percig kell sütni.

Az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál ecet
  • 25 dkg porcukor
 A fehérjéhez adjuk a porcukor egyharmadát és az ecetet, majd kézi vagy gépi habverővel alaposan kikeverjük, közben apránként adagoljuk bele a maradék porcukrot. Csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza sűrű legyen, de még azért folyós. Nejlonzacskóba töltjük, elkötjük a felső részét, alul pedig pici lyukat vágunk rá.

Festéshez (opcionális):
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 1 evőkanál zselatin
  • ételfesték
A színes mázhoz hőálló pohárban feloldjuk a zselatint a vízben, ételfestékkel színezzük. A kihűlt mézesekre lapos ecsettel kenjük a festéket, majd száradás után lehet írókával díszíteni őket

Nincsenek megjegyzések: