2010. december 28., kedd

Belga csokitorta (karácsonyi köntösben)

Ehhez a recepthez egy apró szösszenet tartozik. Tavaly, amikor először sütöttük a húgommal ezt a receptet, nagy lendülettel kezdtem a hozzávalókat összekeverni. A nagy hévben a 0,6 dl tej helyett 6 dl tejet adtam a tésztához.....(kuka). A második nekifutásra sikerült.
Csokoládé imádóknak kötelező, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy "szeletke" 417 kcal-t tartalmaz :-)


Hozzávalók:
A linzertésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5dkg cukor
  • csipet só
  • fél tasak instant élesztő
  • 0,6(!) dl tej :)
  • 1 tojássárgája
A töltelékhez:
  • 22dkg csokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 5 dkg liszt
  • 4,5 dkg cukor
A torta tetejére:
  • 18 dkg csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 3,5 dkg vaj.
A linzertészta hozzávalóit tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tortaformába símítjuk. A töltelékhez a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojás sárgáját, és belekeverjük a lisztet. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. A tésztára öntjük, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Megolvasztjuk a vajat, a csokoládét, hozzákeverjük a tejszínt is, és a kihűlt torta tetejére öntjük. Ha megdermedt, akkor van készen.

2 megjegyzés:

Túry Amália írta...

nagyon jól néz ki a tortád! biztos fincsi!

Judit írta...

Köszönöm! Fincsi ám! Tömör csokoládé gyönyör! :-)