Sztrapacska (felvidéki étel)
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 tojás
- 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
- kb. 40-50 dkg liszt
- 15 dkg juhtúró
- 10 dkg füstölt szalonna
A burgonyát meghámozzuk és nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverünk 2 dkg langyos zsiradékot, egy egész tojást, és annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk. Vizezett deszkáról késsel bő sós vízbe apró galuskákat vagdalunk és kb. 10 percig főzzük. (bocs Ilona, de én galuskaszaggatóval csináltam :-) A vízből kiszedve, meleg vízze leöblítjük, és a maradék zsiradékba tesszük. Tetejére rámorzsoljuk a juhtúrót, megszórjuk apróra vágott, ropogósra pirított szalonnával, és csak annyi időre toljuk a forró sütőbe, hogy a túró "megpókhálósodjék" a tetején. (Szedhetjük a kifőtt galuskát a szalonna zsírjába is, attól kitűnő ízt kap, de ilyenkor ne adjunk hozzá más zsírt vagy olajat.)
1 megjegyzés:
Nagyon szeretem, megkívántam!
Megjegyzés küldése