2010. december 22., szerda

Karácsonyi gasztro ajándékok

Limoncello:

James Martin receptje szerint. Elkészült belőle egy adag, majd egy héten belül el is fogyott. Na ennyire azért nem szeretjük a szeszt, csak volt egy évzáró céges buli. Ezután gyártottam belőle dupla adagot, hogy maradjon az ajándékozottnak is, és maradjon szilveszterre is...
A citrom íze, zamata átjárja az egészet, itatja magát. :-)


Hozzávalók (kb. 7-8 dl-hez)
  • 6 db citrom
  • kb. 3 dl vodka
  • 15-20 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
A citromok héját reszeld le, majd külön facsard is ki a citromokat egy szűrőn keresztül, hogy a magok ne menjenek bele.
A vízből és cukorból főzz szirupot, majd a langyos szirupba keverd bele a reszelt citromhéjat, és a facsart citromlevet. Ha akarsz, egy kis rostot is kanalazhatsz bele. Önts még bele kb. 3 deci vodkát (ezt egyébként ízlés szerint változtathatod). Kész is van, már csak egy üvegbe kell beletölteni, és kicsit feldíszíteni.

Sütikeverékek:

Nagyon jó ötletet találtam Edó blogján! Itt kutakodva jutottam el Móni blogjára is. Ezekből szemzgetve összeállt az ötlet, hogy mi kerül a fa alá a család női tagjainak részre. Remélem ezt a bejegyzést még egy pár napig nem olvassák. Most ők is biztosan készülődnek, nincs idejük blogot olvasni. :-)

Egy jó nagy (kb. 1 literes) befőttes üvegbe rétegezve bele szórjuk egyszerű, bögrés sütemények száraz hozzávalóit, majd a kísérő kártyára bele írjuk a receptet.


A csokis sütikverék hozzávalói (ez kerül a befőttes üvegbe tetszőleges sorrendben):
  •  1 és 1/4 bögre liszt (250 ml-es bögrével)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 és 3/4 bögre cukor, ezt lehet fele-fele arányban nácukorral is csinálni
  • 8 dkg kakaópor
  • 1/2 bögre durvára vágott dió
A kísérő cetlire pedig ezt nyomtattam rá:

Csokis sütikeverék

Hozzávalók:
3/4 bögre vaj
3 tojás
1 üveg csokis sütikeverék

Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Vajazzunk ki egy 33x23 cm-es tepsit.
2.Olvasszuk meg a vajat, és egy nagy tálban keverjük simára a tojásokkal. Adjuk hozzá a csokis sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3.Osszuk el egyenletesen a tésztát a tepsiben, és süssük 20-25 percig vagy addig, amíg a süti rugalmas nem lesz - ne szárítsuk ki teljesen a sütéssel. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A rumos-gyümölcsös sütikverék hozzávalói (ez kerül a befőttes üvegbe tetszőleges sorrendben):
  • 1 és 1/2 bögre liszt
  • 3/4 bögre (kb. 120 g) apróra vágott kandírozott gyümölcs (nálam citromhéj)
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre durvára vágott dió
  • 1/2 bögre mazsola
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
A kísérő cetlire pedig ez került:

Rumos-gyümölcsös sütikeverék

Hozzávalók:
1/2 bögre zsiradék (vaj vagy margarin)
2 tojás
3 evőkanál narancslé
1 és 1/2 teáskanál rumaroma
1 üveg rumos-gyümölcsös sütikeverék

Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsit zsírozzuk ki.
2. Olvasszuk fel a zsiradékot egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a tojásokat, a narancslevet és a rumaromát. Adjuk hozzá a sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3. Teáskanállal alakítsunk ki kb. 5 cm-es tésztalabdákat, s az előkészített tepsiben süssük őket 11-13 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Ne süssük túl őket, mert kiszáradnak. hagyjuk a sütőben kihűlni. 

2 megjegyzés:

mariann írta...

Tetszik! Kreatív, egyszerű és jó ajándék! Csak így tovább!

Szelei írta...

A limoncello kedvenc lett! :) Nagyon finom! :) És hát lazító....:)