Hozzávalók:
- 3 dkg friss élesztő, vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztőpor
- 30 g méz vagy kristálycukor
- 625 ml langyos víz
- 1 kg liszt
- 30 g só
- kevés liszt a behintéshez
2. lépés: A tiszta nyújtódeszkán, vagy egy mély tálban halmozd kupacba a lisztet a sóval. A közepén csinálj egy mélyedést, és öntsd bele a feloldott élesztőt. Egyik kezed négy ujjával kevergesd lassan, apránként az egész lisztet az élesztős vízhez, hogy átnedvesedjen. Aztán öntsd a közepébe a langyos víz másik felét, és fokozatosan dolgozd össze vele az egész lisztmennyiséget, amíg nyúlós tésztát nem kapsz. (Bizonyos liszteknek valamivel több vízre van szükségük, de nyugodtan igazítsd ki a mennyiségeket)
3. lépés: A gyúrás! Ez a legjobb az egészben. Legalább 5 percig dögönyözd, nyújtsd, hajtogasd, öklözd, megint nyújtsd, hajtsd át, ütögesd a tésztát. Ilyenkor alakul ki a tészta szerkezete. Ha közben valamicske a kezedhez ragadna, csak dörzsöld vissza a cipóba egy kis liszt segítségével.
4. lépés: Rendesen lisztezd be a két kezedet meg a tészta tetejét. Formázd gömbölydedre a tésztát, és helyezd a tepsibe. Vagdosd be mélyen egy késsel - így több levegő éri, és könnyebben megkel. Hagyd, hogy szépen a duplájára dagadjon. Ideális hely számára a meleg, huzatmentes, de páradús levegő a kályha szomszédságában, a szellős kredencben, vagy egy meleg szobában. Betakarhatod folpackkal is, ha fel akarnád gyorsítani a folyamatot. A kelesztés során alakul ki a kenyér íze, és állaga, ami nagyjából 40 percet vesz igénybe, persze a körülményektől függően.
5. lépés: Amint a tészta a kétszeresére kelt, egy perces pofozgatással ki kell veregetni belőle a fölösleges levegőt. Most már alakíthatod olyan formára, amilyenre elképzelted: gömbölyűre, laposra, kisebb-nagyobb cipókra, vagy akár meg is töltheted valamivel. Ekkor hagyd másodszor is megkelni, megint csak a kétszeresére. A legfontosabb, hogy most ne foggyon el a cérnád. Nyugi, ne érezd úgy, hogy gyorsítanod kellene a dolgokon, mert a második kelés adja meg azt a kívánatos, mesés állagot, amiért imádjuk a friss kenyeret.
6. lépés: Nos, eljött a cipó kisütésének ideje. Csak most ne rontsd el eddigi kemény munkád eredményét! Mive meg akarod őrizni a kenyér levegősségét, még véletlenül se üsd meg. Finoman, érzéssel tedd be az előmelegített sütőbe, és vigyázz, ne csapd rá az ajtót. 220 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süsd. Az árulja el, hogy elkészült, hogy megkopogtatod az alját. Ha kongó hangot ad, készre sült; ha nem, gyorsan dugd vissza egy kicsit a sütőbe. A kész cipót rácson hagyd kihűlni.
3 megjegyzés:
Nagyon szép lett!De a 30 dkg élesztő az nem sok egy kicsit?:-)
Húúúú! Köszönöm. Javítottam. :-))
Már régóta kiszeretném próbálni a házi kenyérsütést.A receptet mentettem ha nem bánod:-)
Nézz be hozzám kérlek:
http://adrykonyha.blogspot.com/2011/04/kreativ-blogger-dij.html
Megjegyzés küldése