2011. április 17., vasárnap

Kenyér

A kenyér készítése házilag nem is olyan nagy ördöngősség, és nem is kell hozzá még kenyérsütő gép sem. Jamie Oliver lépésről lépésre leírta, én pedig vakon követtem. Az írás kivonata az alábbi:



Hozzávalók:
  • 3 dkg friss élesztő, vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztőpor
  • 30 g méz vagy kristálycukor
  • 625 ml langyos víz
  • 1 kg liszt
  • 30 g só
  • kevés liszt a behintéshez
1. lépés: Oldd fel az élesztőt és a mézet a langyos víz felében

2. lépés: A tiszta nyújtódeszkán, vagy egy mély tálban halmozd kupacba a lisztet a sóval. A közepén csinálj egy mélyedést, és öntsd bele a feloldott élesztőt. Egyik kezed négy ujjával kevergesd lassan, apránként az egész lisztet az élesztős vízhez, hogy átnedvesedjen. Aztán öntsd a közepébe a langyos víz másik felét, és fokozatosan dolgozd össze vele az egész lisztmennyiséget, amíg nyúlós tésztát nem kapsz. (Bizonyos liszteknek valamivel több vízre van szükségük, de nyugodtan igazítsd ki a mennyiségeket)

3. lépés: A gyúrás! Ez a legjobb az egészben. Legalább 5 percig dögönyözd, nyújtsd, hajtogasd, öklözd, megint nyújtsd, hajtsd át, ütögesd a tésztát.  Ilyenkor alakul ki a tészta szerkezete. Ha közben valamicske a kezedhez ragadna, csak dörzsöld vissza a cipóba egy kis liszt segítségével.


4. lépés: Rendesen lisztezd be a két kezedet meg a tészta tetejét. Formázd gömbölydedre a tésztát, és helyezd a tepsibe. Vagdosd be mélyen egy késsel - így több levegő éri, és könnyebben megkel. Hagyd, hogy szépen a duplájára dagadjon. Ideális hely számára a meleg, huzatmentes, de páradús levegő a kályha szomszédságában, a szellős kredencben, vagy egy meleg szobában. Betakarhatod folpackkal is, ha fel akarnád gyorsítani a folyamatot. A kelesztés során alakul ki a kenyér íze, és állaga, ami nagyjából 40 percet vesz igénybe, persze a körülményektől függően.


5. lépés: Amint a tészta a kétszeresére kelt, egy perces pofozgatással ki kell veregetni belőle a fölösleges levegőt. Most már alakíthatod olyan formára, amilyenre elképzelted: gömbölyűre, laposra, kisebb-nagyobb cipókra, vagy akár meg is töltheted valamivel. Ekkor hagyd másodszor is megkelni, megint csak a kétszeresére. A legfontosabb, hogy most ne foggyon el a cérnád. Nyugi, ne érezd úgy, hogy gyorsítanod kellene a dolgokon, mert a második kelés adja meg azt a kívánatos, mesés állagot, amiért imádjuk a friss kenyeret.


6. lépés: Nos, eljött a cipó kisütésének ideje. Csak most ne rontsd el eddigi kemény munkád eredményét! Mive meg akarod őrizni a kenyér levegősségét, még véletlenül se üsd meg. Finoman, érzéssel tedd be az előmelegített sütőbe, és vigyázz, ne csapd rá az ajtót. 220 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süsd. Az árulja el, hogy elkészült, hogy megkopogtatod az alját. Ha kongó hangot ad, készre sült; ha nem, gyorsan dugd vissza egy kicsit a sütőbe. A kész cipót rácson hagyd kihűlni.


3 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon szép lett!De a 30 dkg élesztő az nem sok egy kicsit?:-)

Judit írta...

Húúúú! Köszönöm. Javítottam. :-))

Adryenn írta...

Már régóta kiszeretném próbálni a házi kenyérsütést.A receptet mentettem ha nem bánod:-)
Nézz be hozzám kérlek:
http://adrykonyha.blogspot.com/2011/04/kreativ-blogger-dij.html