2011. április 25., hétfő

Svéd húsgolyók

Nem éppen húsvéti recept, nem is éppen most készült, de aki szereti ezt az IKEA-ban is kapható finomságot, az bármikor megcsinálthatja otthon is.


Hozzávalók a húsgolyóhoz:
  • 25 dkg krumpli
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 kávéskanál koriandermag
  • 20 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús (én 40 dkg sertésből csináltam)
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1/4 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
  • só és őrölt fehérbors
Hozzávalók a mártáshoz:
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 késhegynyi őrölt fehér bors
A tálaláshoz:
  • 2 dl áfonyalekvár
A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy tálon, hogy mielőbb kihűljön.
A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is, kézzel jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 2 cm átmérőjű golyókat formálunk belőle. (kb. 25 db lesz)
A sütéshez olajat melegítünk: nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócokat adagonként,  mérsékelt tűzön, néha megforgatva kb. 10 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük őket, alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe.

A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet kézi habverővel simára habarjuk. Az eddig sütéshez használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzönk 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt adunk mellé. Köretként sültkrumpli jár.

1 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon finom,én is ettem már az Ikeába:-)