2011. április 9., szombat

Non plus ultra

A kis lekvárt rejtő, tojáshabsipkával megkoronázott omlós sütemények méltán kapták a "felülmúlhatatlan" illetve "utolérhetetlen" elnevezést.


Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
A habhoz és a töltelékhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg baracklekvár
  • némi citromlé
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk. Nem kell sokáig gyurkászni, csak míg egynemű nem lesz. Ezután folpack-ba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
2. Fél óra múlva vékonyra kinyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd tepsibe rakosgatjuk. Nem szükséges helyet kihagyni a korongok között, mert nem nő meg.
3. A tojásfehérjét pici sóval keményebb habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a kevés citromlevet (kb. 1 ek.). 
4. Kiskanállal mindegyik lapocska közepére egy kevés habot pöttyintünk.
5. 170°C-on kb. 10 perc alatt világos rózsaszínre sütjük.
6. Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk úgy, hogy a hab kívül legyen.
  

3 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finom lehet nagyon,tetszenek a fotók!

Judit írta...

Köszönöm! Finom ám! :-)

Citromhab írta...

A család egyik kedvence, mindig dupla adagban sütöm:-)