2011. április 22., péntek

Sacher muffin

Muffint sütni egyszerű! Nyilván sokan kezdik muffinnal a konyhai karrierjüket. A variációk határa a csillagos ég. Mostanában a kezembe került egy muffinos könyv, és azóta tele vagyok tervekkel, muffin lázban égek újra (már vagy két éve nem csináltam), és egyébként is van vagy száz muffinpapírom.


Hozzávalók a tésztához (12 darabhoz) :
  •  10 dkg csokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg baracklekvár
  • 15 dkg liszt
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
Hozzávalók a csokimázhoz:
  • 20 dkg étcsokolád
  • 5 dkg vaj
Hozzávalók a kenéshez:
  • 3 evőkanál baracklekvár



A tésztához a csokoládét apró darabokra törjük, és a vajjal együtt gőz felett összeolvasztjuk, majd kihűtjük. Ezután a tojásokat, és a cukrot robotgéppel habosra keverjük 5 perc alatt, majd fakanállal hozzádolgozzuk a kihűlt vajas, csokit és a baracklekvárt: ez lesz az alapmasszánk. A liszthez hozzászitáljuk a kakaóport, belevegyítjük a sütőport és a sót, majd az egészet hozzákeverjük fakanállal az alapmasszához. A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt horpadásaiban, és 25 perc alatt 175 fokon (gázsütő 4-es fokozat) megsütjük.


A csokimázhoz az étcsokoládét apróra törjük, és gőz felett kevergetve összeolvasztjuk a vajjal, majd félre tesszük, hogy picit sűrűsödjön. A kenéshez a baracklekvárt a mikróban megforrósítjuk, ettől folyékonyabb lesz.

A megsült, kihűlt muffinok tetejét megecseteljük a baracklekvárral, aztán kiskanállal rájuk simítjuk a csokimázat. Tálalásig hűtőben tartjuk őket, hogy a máz megdermedjen. 

2 megjegyzés:

Belly írta...

Mi is szeretjük!

Ditta írta...

Boldog húsvétot Neked és a családodnak!