2010. október 31., vasárnap

Kínai csípős savanyú leves

Ez a variáció nem teljesen olyan, mint amelyik a kínai gyorséttermekben kapható. Az tetszik azokban, hogy az állaguk kicsit zselés. Azt hittem, hogy ezt az állagot egy evőkanál étkezési keményítő hozzáadásával el lehet érni, de nem jött össze. Legközelebb vagy még egy evőkanálnyit hozzáadok, vagy kevesebb lével csinálom.


Ahogy én készítettem:

Hozzávalók:
  • 1,5 liter csirkehúslé (kockából is jó)
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 6 fej gomba
  • egy kis darab darab póréhagyma (esetleg vöröshagyma)
  • 5-10 dkg bébikukorica (konzerv), vagy bambuszrügy konzerv
  • 2 tojás
  • 1,5 ek szójaszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • 1/2 kk erős paprika szósz
  • 1-2 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A meleg csirke alapléhez hozzáadjuk a gyufaszál méretűre felvágott répát, és hagymát, illetve a felszeletelt gombát. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.
A bébi kukoricát / bambuszrügyet is feldaraboljuk, hozzáadjuk és ezzel további 3 percet főzzük.
A szójaszószt a borecettel, az erős paprika szósszal, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.
A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk. Ezzel készen is van.

Én hús nélkül csináltam, de lehet beletenni kb. 20 dkg csirkemellet is feldarabolva. Ebben az esetben a csirke alaplében kell megfőzni a húst a legelején.
Ízlés szerint tofu is mehet bele.

A fent leírtak szerint elkészítve annyira nem lesz csípős, de célszerű utána chilizni mindenkinek a saját ízlése szerint.

2 megjegyzés:

ÉMÓ írta...

...És ízre milyen lett? Fini? Én meg pont azt nem szeretem a kínai levesben, hogy zselés....de az íze meg nagyon finom, úgyhogy én akkor keményítő nélkül fogom kipróbálni.

Judit írta...

Ízre is jó lett. :-) Étkezési keményítőt akkor kihagyhatod, de az egy kanáltól épphogy egy picit lesz csak sűrűbb.