2010. október 30., szombat

Vargabéles

A vargabéles a köztudatban tősgyökeres erdélyi étel, azonban a bélesek úgy általában szerb származásúak. Eddig tehát homály fedi, hogy pontosan honnan is származik. Persze tehetett Erdély felé kis kitérőt, mielőtt ideért, és az is lehet, hogy tényleg volt hozzá köze egy bizonyos Varga nevű kolozsvári vendéglősnek.

Egyesek szerint az igazi erdélyi változat omlóstésztába van csomagolva.
Megoszlanak a vélemények a töltelékben alkalmazott tésztával kapcsolatban is, van ahol szélesmetélt, van ahol gyufatészta, van ahol cérnametélt szerepel.

Hozzávalók:
  • 30 dkg cérnametélt (fontos, hogy ne durum legyen, hanem házi jellegű, tojásból készült)
  • 50 dkg túró
  • 5 db tojás + 1 db tojássárga
  • 5 dkg mazsola
  • 1 cs előhűtött réteslap
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olaj



A tésztát enyhén sós vízben - amibe 1 ek olajat is öntünk -  maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon! (Ezért nem jó a durum tészte, mert abból a végén csak tészta csimbókok lesznek. :-)
A túrót villával összetörjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, majd összekeverjük a túróval és a tejföllel.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.
Ezután a langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.

A tepsit ( mérete kb. 28 x 38 cm) kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk  olajjal, majd még egy réteslap következik.
Ezt követően rásímítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.
A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

Lekvárral, porcukorral tálaljuk, fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

ÉMÓ írta...

Biztosan sokan irigyek rám, de én ezt is kóstoltam! :) Még a nyál is összefut a számban, ha reája gondolok! :)