2010. november 1., hétfő

Gombóc Artúr kedvence

....avagy csoki készítése házilag. Csinálhatsz  kereket, lyukasat, töltöttet, mogyorósat, mazsolásat, kókuszosat, fehéret, bármilyet!! Szigorúan édesszájúaknak! :-)

Hozzávalók:
350 g cukor
1 dl víz
180 g tejpor
40 g cukrozatlan kakaópor
40 g vaj
mogyoró, dió, mazsola, kókusz, rumaroma, puffasztott rizs, aszalt sárgabarack, akármi


Először is a tejport az átszitált kakaóporral elkeverjük.
Egy jénait kibélelünk alufóliával.
A cukrot egy lábasba tesszük, ráöntjük a vizet, főzzük mindaddig, amíg cukorszirup nem lesz belőle. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy kicseppentünk belőle egy kistányérra, és ha a csepp nem folyik el akkor sem, ha a tányért megdöntjük, akkor jó. Fontos, hogy a cukorszirup az említett állagot érje el, különben a csoki vagy nagyon kemény, vagy túl folyós lesz.
Ezután egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a tejporos-kakaós keveréket a cukorsziruphoz hozzáadva, majd hozzáadjuk a vajat is.
Ekkor mehet bele az ízlésünknek megfelelő "töltelék", ami jelen esetben kókusz és dió volt.
A kibélelt formába egyenletesen elkenjük a még folyós állagú csokit, mikor félig már megkötött felszeleteljük formára. Egy jénaira való adag lesz belőle.


Sokáig eláll, és mivel nagyon tömény, kis adag is elég belőle egyszerre.

A szeleteket be lehet csomagolni saját készítésű, díszes csomagolópapírba, és jó ajándék lehet pl. mikulásra. De szaloncukrot is lehet belőle csinálni. Ha a kakaóport kihagyjuk, akkor fehér csokink lesz. Ha kis négyzetekre vágjuk fel, akkor bonbonnak nevezhetjük el....stb.

1 megjegyzés:

ÉMÓ írta...

...Akkor nálunk két Gombóc Artúr lakik, a férjem és a kisfiam, mert Ők falták Juci új alkotását! Én kevésbé vagyok édes szájú...Nézzük csak azt a Kínai levest! Nyamm!

Émó