Túró Rudi = Hungaricum.
A Túró Rudi rövid története:
Pöttyös Túró Rudi története 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők láttak először egy olyan terméket, melyet a mai Túró Rudi ősének tekinthető. A túró-vaj-zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú terméket, nem lévén információjuk annak nevéről, túró mignon-nak keresztelték el. Valószínűleg ez adta az ötletet egy a speciálisan a hazai íz és izlésvilágnak megfelelő termék kifejlesztésére.
A tanulmányútról itthon jelentés készült, amely a Tejipari Értesítő hasábjain jelent meg. Ebben többek között a túró mignon is említésre került.
A termékfejlesztés gyakorlati lebonyolításával az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot és kis csapatát bízták meg, akit neve miatt sokan gondolnak a névadás ihletőjének - tévesen.
Az ártatlannak tűnő név sem váltott ki osztatlan lelkesedését, egyesek pedig egyenesen erkölcstelennek minősítették.
A nagyüzemi gyártás 1968-ban indult meg. Három műszakban szeletelték a túrókígyókat háromdekás darabokra, az akkori technológiának megfelelően: szemmértékkel.
A gyártás kezdetekor a termék még igen alacsony szavatossági idővel rendelkezett, mindössze 3 napos volt, ebből is 1 napot a logisztikán töltött. Az alacsony szavatossági idő azonban még a kezdetleges hűtési körülmények ellenére sem jelentett gondot az értékesítés, mivel az üzletekben a terméket szinte azonnal elkapkodták, gyakorlatilag állandó volt a Túró Rudi hiány.
A Túró Rudi rendszeresen megmérettetett és számos szakmai díjat söpört be az elmúlt évtizedek során.
A márka növekvő népszerűségét jól jelzi például, hogy a ’80-’90-es évek ismert zenekara, a 100 Folk Celsius - igen nagy sikerré vált dalt írt a Túró Rudiról.
Túró Rudi torta (tényleg olyan az íze, mint a Túró Rudi-é)
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 ek étolaj
- 4 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 - 3 ek lekvár
- 3 ek tejföl
- 4 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 1 tk zselatin
- 25 dkg túró
- 10 dkg étcsoki tortabevonó
- 2 ek étolaj
1. A piskótájához a tojásokat, az olajat és a cukrot habverővel sűrű krémmé keverjük. Hozzadjuk a lisztet, keményítőt, kakaóport és szódabikarbónát, majd fakanállal összekeverjük.
2. Margarinnal kikent gyümölcstorta-formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.3. Amikor kihűlt, egy tálcára borítjuk, és megkenjük lekvárral.
4. A tejfölt felmelegítjük, majd félre húzzuk a tűzhelyről. Elkeverjük benne a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, esetleg egy kis citromlevet és a zselatint, majd rögtön a túrót.
5. Az elkészült túrókrémet a piskótára kenjük és kb. fél órára hűtőbe rakjuk, míg megdermed.
6. Elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a feldarabolt csokoládét az olajjal, és a tortán egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőbe téve pár perc alatt megdermed.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése