Nem éppen húsvéti recept, nem is éppen most készült, de aki szereti ezt az IKEA-ban is kapható finomságot, az bármikor megcsinálthatja otthon is.
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
- 25 dkg krumpli
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 kávéskanál koriandermag
- 20 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált sertéshús (én 40 dkg sertésből csináltam)
- 1 tojás
- 1/2 dl tej
- 1/4 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
- só és őrölt fehérbors
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- 2 dl áfonyalekvár
A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy tálon, hogy mielőbb kihűljön.
A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is, kézzel jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 2 cm átmérőjű golyókat formálunk belőle. (kb. 25 db lesz)
A sütéshez olajat melegítünk: nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócokat adagonként, mérsékelt tűzön, néha megforgatva kb. 10 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük őket, alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe.
A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet kézi habverővel simára habarjuk. Az eddig sütéshez használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzönk 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt adunk mellé. Köretként sültkrumpli jár.
1 megjegyzés:
Nagyon finom,én is ettem már az Ikeába:-)
Megjegyzés küldése