2010. november 9., kedd

Zserbógombóc

Hamarosan elkezdődik a karácsonyi készülődés. Egy-két üzlet már ünnepi dekorációban pompázik. Na ez még itt nem teljesen az, de már majdnem....
A zserbógombóc kiváló saját készítésű ajándék lehet akár karácsonykor is, de mi egy szuszra befaltuk az egészet. Ez volt a mi ajándékunk magunknak így november kilencedikére. :-)


Hozzávalók:
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál sütőrum (ez lehet narancslikőr vagy konyak is)
  • 1 evőkanál víz
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • fél kiskanál rum vagy rumaroma
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 kiskanál olaj
Elkészítése:

Az aszalt sárgabarackot a vízzel és a rummal meglocsoljuk, és állni hagyjuk egy órán át, hagy' szívja meg magát.  Ezután egy késes aprítóval, vagy darálóval (én turmix géppel) jól szétaprítjuk az aszalt sárgabarackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, hogy egy jól gyúrható massza legyen.
Diónyi golyókat formálunk belőle, majd hűtőbe tesszük egy órára dermedni, mert így könnyebb lesz bevonni csokoládéval.
Kb. egy óra elteltével a tortabevonót egy egészen pici lábasban vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. A gombócokat a hűtőből kivéve egy tálcára sorakoztatjuk, és egy-egy fogpiszkálót szúrúnk beljük. A bevonó attrakcióhoz szükség lesz egy kis hungarocell darabra is, amibe a fogpiszkálóra felszúrt, csokival bevont gombócokat bele tudjuk szúrni.
Nos tehát a fogpiszkáló segítségével a golyókat megforgatjuk a megolvasztott csokiban úgy, hogy a lábast egy picit megdöntjük, majd a hungarocell darabba szúrjuk. Ha kész az összes, visszatesszük a hűtőbe, majd ha megdermedt a csoki, akkor van készen.

Így néztek ki a zserbógombócok a csokival történő bevonás után:

Az eredeti recept itt található, továbbá a megjegyzésben látható linkeken. :-)

7 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

szia! lehet, hogy csak véletlenül maradt ki, de azért egy linket megérdemelne az eredeti, hm?:) http://csakapuffin.blogspot.com/2007/12/zserbgombcok.html

köszi, dp

fahej-cafe írta...

Nos, nem véletlenül maradt ki. :-)

A recept egy kedves kolleganőmtől származik, de forrás lehet még a teljesség igénye nélkül:
http://szemiramisz.blogspot.com/2010/01/zserbogomboc.html
http://etelek.net/zserbogomboc
http://gyorsettermek.hu/receptek/40-suetemenyek/705-zserbogomboc
http://www.sutigyar.hu/recept/zserbogomboc_1
http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2009/12/zserbogomboc.html
http://www.mindmegette.hu/zserbogomboc.recept
http://www.nosalty.hu/zserbogomboc_recept_10183

Ééés minden bizonnyal az eredeti:
http://csakapuffin.blogspot.com/2007/12/zserbgombcok.html

Egyúttal elnézést kérnék, hogy - tudtomon kívül, de - nem linkeltem be.

Doctor Pepper írta...

hát igen, a linkelt oldalak közül sokkal már hadakoztam ezügyben:) mérsékelt sikerrel..
konkrétan van ahol szó szerint lenyúlták, majdhogynem a családtagjaim nevét is bekopizták:)
kevés dologra vagyok érzékeny, de a zserbógombóc ilyen:)

köszönöm, hogy kiírtad!!

fahej-cafe írta...

Te találtad ki a zserbógombócot? Ha igen, akkor gratulálok! Nagyon fincsi, és ötletes!

Doctor Pepper írta...

:) hát ahogy írtam is anno, Piszke volt az, aki az egész gombóclázat elindította, ő hozott egy találkozóra egy gombócot, csak ő pont nem dióval, hanem direkt mogyoróval csinálta.

én meg kipróbáltam dióval, lett belőle zserbóízű gombóc, megírtam a posztot, ami aztán sok kézen megfordult.. mint a linkjeid is mutatják:))

Helga írta...

Gratulálok a recept megalkotójának, mert nagyon finom és különleges édesség, akár ajándékba is.
Jucinak 1000 köszönet, hogy megosztotta. Még Karácsonyra adtam ajándékba, azóta is rágják a fülem, hogy csináljak ilyen szuper golyót :) Pedig ha tudnák milyen egyszerű.... :)

fahej-cafe írta...

Szia Helga!
Örülök, hogy sikered volt ezzel a falatnyi "gyönyör"-rel. Olyan hipp hopp, volt-nincs édesség. A legjobb a bevonása, amikor a hungarocellbe szúrogatod :-)
Köszi Doctor Pepper-nek ezúton is! ;-)