" ..nem mennyiség kell a testnek, s általa a léleknek, hanem minőség. Ételből is." (Schäffer Erzsébet)
A reform - ételben - igenis lehet finom. Ezt misem bizonyítja jobban, mint az alábbi mazsolás rózsakalács (kicsit "átköltve"). A kalács készítésekor átjárta a lakást a fahéj, a szegfűszeg, és a gyömbér illata, ami különleges hangulatot teremtett a mai napra. :-)
Hozzávalók:
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 8 dkg + 8 dkg méz (4-4 evőkanál)
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál reszelt gyömbér
- 4 dl tejföl
- 10 dkg mazsola
1. Az elmorzsolt élesztőt fél deci langyos vízben elkeverjük.
2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, 8 dkg mézet, a fűszereket, a tejföl felét, és feloldott élesztőt. Ezeket összegyúrjuk mindaddig, amíg teljesen össze nem áll.
3. Fél óra kelesztés után átdagasztjuk, majd rúddá sodorjuk, és nyújtódeszkán hosszúkásra nyújtjuk.
4. Megkenjük a maradék 2 dl tejföllel, rácsorgatunk 4 evőkanálnyi mézet, és megszórjuk a mazsolával. Ezután felcsavarjuk, és 12 egyenlő részre vágjuk.
5. Ezeket a darabokat kiolajozott muffin formába tesszük állítva így:
6. 20-30 perc kelesztés után 180-200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
2 megjegyzés:
Ez igen,nagyon tetszik!!!!Kalács tk lisztbol!fantasztikus!Lenyűgöztél:)
Köszönöm! :-)
Megjegyzés küldése