2010. november 17., szerda

Teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle

Ha már késő este veszed észre, hogy nincs otthon se kenyér, se zsemle, semmilyen pékáru, vagy egyszerűen csak nincs kedved ezért leszaladni a boltba, akkor 1-2 óra alatt otthon is lehet jó kis zsemléket készíteni. Ez most teljes kiörlésű lisztből van, mert volt még egy kicsi belőle. Így elég tömör és laktató lett, de ki lehet próbálni sima lisztből is. Ha valaki megcsinálta, írjon, hogy milyen lett! :-)


Hozzávalók (8 db-hoz):
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1,5 dkg (15 g) só
  • 48 dkg liszt (én felesbe csináltam sima lisztből és teljes kiőrlésűből)
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
A langyos vizet és tejet összekeverjük, plussz bele keverjük a cukrot is. Az élesztőt bele morzsoljuk, és felfuttatjuk benne.
Egy tálba tesszük a többi hozzávalót, a margarint lágy állapotában. Ezután bele keverjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk az egészet.
Langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük, majd további 20 percig kelesztjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: