2011. május 6., péntek

Indiai csirkeragu

Indiai kaják folyt. köv:
Ennél az ételnél a munka nagy részét a bevásárlás jelenti. Utána már csak szeletelni, pépesíteni, aprítani kell, és az indiai csirkeragu szépen elrotyog magában. Egyszerű párolt rizzsel nagyon jól érvényesül.


Hozzávalók:
  • 75 dkg csirkemellfilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db 5 cm-es friss gyömbér
  • 2 piros, friss chilipaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 szem szegfűszeg vagy kevés őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 dl vörösborecet
  • a tálaláshoz: 3 szál újhagyma
1. A fűszeres keverékhez a gyömbért meghámozzuk, felszeleteljük, apróbb darabokra vágjuk. A chilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. Ezután az összes hozzávalót kis robotgépben pépesítjük.

2. A csirkemellfilét 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszeres keverékkel. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk.

3. Kezdhetjük a főzést. A hagymát egy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve üvegesre párolju az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott, fűszerkeverékes csirkemellet. Megsózzuk, megcukrozzuk, és hozzáöntünk 1 és 1/2 dl meleg vizet. Az egészet jól összevegyítjük, nagy lángon felforraljuk, aztán lefedjük, és kifejezetten mérsékelt tűzön 25 perc alatt készre főzzük. A csirke így omósra párolódik, de közben néha megkeverjük, és ha kicsit száraznak találjuk, pár kanál meleg vizet adunk hozzá. A végén esetleg újra megsózzuk.

4. Tálalás előtt az újhagymát megpucoljuk, majd rézsútosan, vékonyan felarikázzuk. Ha kész a csirke, rászórjuk.

2 megjegyzés:

Szufi írta...

Szia!
Nagyon tetszik a blogod, épp most találtam rá, mert indiai receptek után böngésztem.
Egy megjegyzést engedj meg nekem: ez távolról sem indiai. Sem a leves.
Hívhatnád esetleg vlamilyen ragunak, az jobb lenne. A gyömbértől és a chilitől nem lesz az, az újhagymát és a pórét pedig hírből sem ismerik. Tejszínt sosem használnak, a currypor pedig önmagában nem csinál curry-t. Vörösborecet pedig végképp nem szerepel az étlapjukon. Ez egy nagyon ízletes ragu lehet, de semmi köze Indiához.
Üdv!
Valaki, aki élt is ott

Judit írta...

Szia! Köszönöm hozzászólásod! Biztosan így van :-) Valóban nagyon ízletes étel. Üdv!