2011. május 6., péntek

Indiai csirkeragu

Indiai kaják folyt. köv:
Ennél az ételnél a munka nagy részét a bevásárlás jelenti. Utána már csak szeletelni, pépesíteni, aprítani kell, és az indiai csirkeragu szépen elrotyog magában. Egyszerű párolt rizzsel nagyon jól érvényesül.


Hozzávalók:
  • 75 dkg csirkemellfilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db 5 cm-es friss gyömbér
  • 2 piros, friss chilipaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 szem szegfűszeg vagy kevés őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 dl vörösborecet
  • a tálaláshoz: 3 szál újhagyma
1. A fűszeres keverékhez a gyömbért meghámozzuk, felszeleteljük, apróbb darabokra vágjuk. A chilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. Ezután az összes hozzávalót kis robotgépben pépesítjük.

2. A csirkemellfilét 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszeres keverékkel. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk.

3. Kezdhetjük a főzést. A hagymát egy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve üvegesre párolju az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott, fűszerkeverékes csirkemellet. Megsózzuk, megcukrozzuk, és hozzáöntünk 1 és 1/2 dl meleg vizet. Az egészet jól összevegyítjük, nagy lángon felforraljuk, aztán lefedjük, és kifejezetten mérsékelt tűzön 25 perc alatt készre főzzük. A csirke így omósra párolódik, de közben néha megkeverjük, és ha kicsit száraznak találjuk, pár kanál meleg vizet adunk hozzá. A végén esetleg újra megsózzuk.

4. Tálalás előtt az újhagymát megpucoljuk, majd rézsútosan, vékonyan felarikázzuk. Ha kész a csirke, rászórjuk.

2 megjegyzés:

Szufi írta...

Szia!
Nagyon tetszik a blogod, épp most találtam rá, mert indiai receptek után böngésztem.
Egy megjegyzést engedj meg nekem: ez távolról sem indiai. Sem a leves.
Hívhatnád esetleg vlamilyen ragunak, az jobb lenne. A gyömbértől és a chilitől nem lesz az, az újhagymát és a pórét pedig hírből sem ismerik. Tejszínt sosem használnak, a currypor pedig önmagában nem csinál curry-t. Vörösborecet pedig végképp nem szerepel az étlapjukon. Ez egy nagyon ízletes ragu lehet, de semmi köze Indiához.
Üdv!
Valaki, aki élt is ott

fahej-cafe írta...

Szia! Köszönöm hozzászólásod! Biztosan így van :-) Valóban nagyon ízletes étel. Üdv!