2011. június 3., péntek

Epres morzsatorta

Avagy az epres morzsasüti torába konvertált változata. Gyorsan gyorsan, még amíg lehet kapni friss szamócát, addig ezt mindenki csinálja meg, aki szereti a sütit vagy az epret, és jót akar magának vagy a családjának. Aki nem szereti az epret sütibe felhasználni, hanem olyan magában eszegetős típus (mint én is), az pedig feltétlenül próbálja ki! Nagyon meggyőző! :) Szépen kérek mindenkit! Adja tovább! :) Ez a süti valami szenzációs! Az érdem és az ötös Csibéjé és a Kifőztük magazin júniusi számáé.


Hozzávalók a morzsaréteghez:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg (barna) cukor
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
Hozzávalók a gyümölcs réteghez:
  • 35 dkg szamóca
  • 15 dkg (barna) cukor
  • 4 dkg liszt
Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat


Megolvasztjuk a vajat, majd habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, míg morzsalékos tésztát nem kapunk. Hűtőbe tesszük.

Megtisztítjuk az epret, szeleteljük, majd óvatosan összeforgatjuk előbb a cukorral, majd a liszttel.
A tésztához habosra keverjük a vajat előbb a cukorral és csipet sóval. Apránként hozzá keverjük a tojásokat, és az egészet tovább habosítjuk. Hozzáöntjük a vanília kivonatot, és beleforgatjuk a lisztet.  
Vékonyan zsiradékkal megkenünk egy tortaformát (vagy kisebb tepsit) és kilisztezzük. Belesimítjuk a tésztát. Eloszlatjuk a tetején az epret, végül rászórjuk a vajas morzsát. 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: