2011. május 11., szerda

Puncsos muffin

Folytatódik a muffin mánia.


Hozzávalók:
A rumos mazsolához: 
  • 10 dkg mazsola
  • kb. 1 dl rum
A tésztához:
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk puncsaroma
  • 2 tojás
  • ½ dl langyos tej
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
A sziruphoz:
  • ½ dl 100%-os narancslé
  • kb. ½ dl rum
A mázhoz: 
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg porcukor
  • ½ kk puncsaroma
  • 4 csepp piros ételfesték

  1. A rumos mazsolához a mazsolát annyi rumban felforraljuk, amennyi ellepi, és félretesszük. Ha kihűlt, leszűrjük, de a rumot megőrizzük.
  2. A tésztához a puha vajat, a cukrot és a puncsaromát robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A langyos tejben feloldjuk a kakaóport, aztán a lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval.
  3. Ezután a cukros-puncsos, tojásos vajhoz lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2-3 részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a kakaós tejet.
  4. A muffinsütő mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, majd a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztát arányosan szétosztjuk a horpadásokban, a mazsolát pedig elosztva, nem túl mélyen belenyomkodjuk a muffinokba, és megsütjük őket (kb. 20 perc alatt).
  5. Ezalatt megcsináljuk a szirupot: A leszűrt rumot és a narancslevet összekeverjük, aztán annyi rumot adunk még hozzá, hogy összesen 1 dl szirupot kapjunk.
  6. A megsült muffinokat még melegen, több helyen megszúrkáljuk hústűvel, meglocsoljuk sziruppal, és pár percre félretesszük, hogy kihűljenek.
  7. Közben a mázhoz a tojásfehérjéből, a puncsaromából és az ételfestékből robotgéppel habot verünk, majd lassú fokozaton annyi porcukrot keverünk bele, hogy máz sűrűségű legyen. A kihűlt muffinokat kiemeljük a tepsiből, kiskanállal rájuk púpozzuk a mázat.

    Nincsenek megjegyzések: