2011. június 9., csütörtök

Újabb rózsás torta


Szerettem volna próbálkozni a vajkrémes díszítéssel, de amint a mellékelt ábra mutatja még van mit gyakorolni. Vagy csak egy jó kinyomóra lenne szükség...:)

A torta véleményezése a fogyasztó(k) részéről ez volt:

"A torta mint a huzat elfogyott. Jó súlyos volt, vagyis volt benne anyag mégis könnyű.Részemről máskor is.......A torta külsején a cukor nekem jó volt, pedig én azt nem szoktam megenni.
Szóval összegészében megvan az az ötös."

2011. június 7., kedd

Bodzalé

...ahogy Timi csinálja. Timitől kaptam a bodza virágokat, és a receptet is. A legjobb frissítő ital a nagy melegben. Az üdítő kb. 2 hétig eláll a hűtőben, befagyasztva pedig korlátlan ideig. :)


Elkészítése nagyon egyszerű:
15 liter vízbe kb 4 doboz citrompótlót és 1 kg citromot karikázva keverünk. Beleszórunk még 1,5 kg cukrot (édesítőszert is lehet a cukor helyett hozzáadni - bodzalé light), és az egészbe kb. 60 fej bodzát helyezünk. Az egészet jól összekverjük, és minimum 1 napig (de lehet kettő is) állni hagyjuk.
Az elkészült üdítő italt leszűrjük, és palackokba töltjük.

2011. június 3., péntek

Epres morzsatorta

Avagy az epres morzsasüti torába konvertált változata. Gyorsan gyorsan, még amíg lehet kapni friss szamócát, addig ezt mindenki csinálja meg, aki szereti a sütit vagy az epret, és jót akar magának vagy a családjának. Aki nem szereti az epret sütibe felhasználni, hanem olyan magában eszegetős típus (mint én is), az pedig feltétlenül próbálja ki! Nagyon meggyőző! :) Szépen kérek mindenkit! Adja tovább! :) Ez a süti valami szenzációs! Az érdem és az ötös Csibéjé és a Kifőztük magazin júniusi számáé.


Hozzávalók a morzsaréteghez:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg (barna) cukor
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
Hozzávalók a gyümölcs réteghez:
  • 35 dkg szamóca
  • 15 dkg (barna) cukor
  • 4 dkg liszt
Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat


Megolvasztjuk a vajat, majd habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, míg morzsalékos tésztát nem kapunk. Hűtőbe tesszük.

Megtisztítjuk az epret, szeleteljük, majd óvatosan összeforgatjuk előbb a cukorral, majd a liszttel.
A tésztához habosra keverjük a vajat előbb a cukorral és csipet sóval. Apránként hozzá keverjük a tojásokat, és az egészet tovább habosítjuk. Hozzáöntjük a vanília kivonatot, és beleforgatjuk a lisztet.  
Vékonyan zsiradékkal megkenünk egy tortaformát (vagy kisebb tepsit) és kilisztezzük. Belesimítjuk a tésztát. Eloszlatjuk a tetején az epret, végül rászórjuk a vajas morzsát. 180 fokos sütőben 50-55 percig sütjük. Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral.