Igazi nagymama féle, hagyományos kakaós kalács. A pékségben reggelire vásárolt kakaós csigánál sokkal jobb. A kelt tésztától pedig nem kell félni, ha a leírtak szerint csinálunk mindent, akkor szinte tuti a siker. Látható a képen, hogy a kakaós töltelék kifolyt a kalácsból, ez nálam azért van így, mert nincs kenyérformám, amiben úgy meg tudnám sütni, hogy a tészta összenyomódjon, ezzel együtt a kakaó ne folyjon ki, és a kalács is magasabb legyen. Ha kisebb tepsiben sütjük a két fonatot, talán akkor sem folyik ki a töltelék, de így is nagyon jó ám!
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 ek olvasztott vaj
- 3 tojássárga
- 60 dkg liszt
- 1 csapott mk só
Kakaós töltelék:
- 8 dkg vaj
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 ek porcukor
- 3 púpos tk kakaó
- 1 tk rumaroma
- fahéj
Tetejére:
Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom. Ez azt jelenti, hogy egy kis tálban a tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, és tiszta konyharuhával letakarom. Öt percig pihentetem, míg "bugyborékos" nem lesz a teteje.
Egy nagyobb keverőtálba teszem a lisztet, rá az olvasztott , a tojássárgákat, a sót és végül a fenti élesztős tejet. Legalább 5 percig dagasztom.A tésztát letakarom és egy órát kelesztem.
Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom.
Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset.
3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.
A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé.
A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton
kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem.
Még 10 percre visszateszem.
Ha kész, kiborítom, rácson hagyom hűlni.