2010. november 27., szombat

Balettcipős torta


A balettcipős torta kakaós piskótalapokból készült, 26 cm-es tortaformában, 6 tojásból.

Az első réteg krém úgynevezett csoki ganache, amelyhez 2 dl tejszínt forráspontig melegítettem. Ekkor lehúztam az edényt a tűzhelyről, és bele kevertem 23 dkg darabokra tört csokit, és jól összekevertem. Mikor kihűlt, ment bele még kb. 10-15 dkg margarin, ettől vált tortakrémmé. Ezután ismét hűtőbe tettem.

A második réteg: szamócakrém. 3-4 evőkanál szamóca lekvárt folyóssá melegítettem, és felöntöttem tejjel úgy, hogy az egész kb. 3 dl legyen. 1 csomag vaníliás pudingport kikevertem a szamócás keverékkel, és sűrűre főztem. 2 dl habtejszínt felvertem, és a kihűlt szamócás krémmel óvatosan összeforgattam, majd hűtőbe tettem hűlni. A habtejszín felverésénél lehet habfixálót is használni a megfelelő állag eléréséhez.


Ezzel a két krémmel töltöttem meg a tortát, majd a fondant borítás alá a csokisból kentem vékonyan körbe a tortát.

A balettcipők kókuszgolyó alapját képező kekszmasszából vannak formázva.

Fondant készítése torta bevonásához

Mint ahogy már említettem korábban a fondant készítésének titkaira Edit tortasulijában bukkantam.
A készítése nálam így zajlott:


1 evőkanál zselatint vízgőz felett felolvasztottam 6 evőkanálnyi vízben. Miután felolvadt, bele tettem még 2 evőkanál mézet, és 1 evőkanál margarint olvadni. Jól összekevertem.
Ezt az egészet még melegen (de nem forrón) bele öntöttem 400 - 450 g átszitált porcukorba.
Ezt elkezdtem kevergetni először kanállal, majd kézzel.



                


Végül homogén masszává gyúrtam. A kész masszát duplán folpackba csomagoltam, hogy ne száradjon ki.

A fent belinkelt fondant recepttől eltértem annyiban, hogy keményítőt nem adtam hozzá, mert előzőleg túl kemény lett tőle. Hűtőben pedig csak akkor tárolom, ha egy hétnél később kerül felhasználásra.
Tetszés szerint színezhető, de csak por vagy gél állagú ételszínezékkel, illetve természetes színezőanyagokkal, mint pl. a cékla leve. Ebben az esetben az arányokra figyelni kell, nehogy túl folyós legyen, és ne álljon össze egy tömbbe.

A torta bevonása egy kis gyakorlatot igényel. Itt látható, hogy hogy csinálja egy profi:


Jó gyakorlást, és sok sikert! :-)

2010. november 23., kedd

Csokoládéparfé

- Ilyen hidegben fagyit??
- Nanááá!!!

Nosztalgia a Planétásból.


Hozzávalók:
  • 12 dkg csokoládé
  • 6 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 12 dkg porcukor
  • őszibarack befőtt
1.) A csokoládét lereszelem, és 4 dl tejszínt habbá verek.
2.) 2 dl tejszinből a 3 tojássárgájával, reszelt csokoládéval, vaniliával, a cukorral forró vizgőz fölött krémet készítek. A kihűlt krémmel lazán összekeverem a tejszínhabot.
A masszát folpackkal kibélelt őzgerinc formába töltöm, és mélyhűtőben 3-4 órahosszát fagyasztom.
3.) A formát kiveszem, forró vízbe mártott ruhával áttörlöm. A parfét ezután egy előre lehűtött üvegtálra borítom. Tejszínhabbal, csokoládéöntettel, őszibarack befőttel díszítem.

2010. november 20., szombat

Női szeszély torta

Anyukám szülinapjára valamilyen barackos habos tortát szerettem volna csinálni. A női szeszély nevű süti jutott eszembe, és elhatároztam, hogy megpróbálkozom tortaként elkészíteni, bár még nem hallottam olyan tortáról, ahol a tortalap élesztős / kelt tészta lett volna, de próba szerencse.
A végeredmény - természetesen - tetszett neki is, és a családnak is, én már kevésbé voltam elégedett. A post második felében ezért leírom, hogy mit csinálnék másként legközelebb.


Ahogyan csináltam:
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 + 1 ek cukor
  • 2 ek cukrozott kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja és fele kicsavart leve
Hozzávalók a tetejére:
  • baracklekvár
  • 5-6 felezett konzerv barack
  • 6 tojás fehérje
  • 25 dkg cukor

1. Az élesztőt a langyos, 1 evőkanál cukorral elkevert tejben megfuttattam.
2. A lisztet a szobahőmérsékletű margarinnal, 1 evőkanál cukorral, 2 evőkanál cukrozott kakaóporral, és a sóval összekevertem.
3. Ezután ebbe beletettem a 3 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a citrom héját, és levét, majd jól összedolgoztam.
4. Egy 26 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és belesímítottam a tésztát. Meleg helyen kelni hagytam kb. 20-30 percig, majd 30-40 perc alatt megsütöttem.
5. A kész tésztát megkentem baracklekvárral, és kipakoltam a szeletelt barackokkal.
6. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kemény habbá vertem, és apránként hozzáadtam a 25 dkg cukrot. A kész habot az egész torta tetejére, és köré kentem vastagon, díszítettem vele a tortát.
7. A sütőben kb. 20-30 percig szárítottam a habot alacsonyabb hőfokon. (120 fokon) Miután a hab picit megpirult, ekapcsoltam a sütőt, és a nyitott ajtónál még a sütő kihűléséig száradni hagytam.

Ahogyan most csinálnám:
A 2 evőkanál kakaópor helyett 2 evőkanál cukrot adnék hozzá, vagyis a kakaót kihagynám.
Mivel a tészta túl vastag, és tömör lett, ezért felezném az alapanyagokat, és úgy sütném meg a lapot.
A többin nem változtatnék. Így biztosan alacsonyabb lenne a torta, de akkor is így csinálnám.


2010. november 17., szerda

Teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle

Ha már késő este veszed észre, hogy nincs otthon se kenyér, se zsemle, semmilyen pékáru, vagy egyszerűen csak nincs kedved ezért leszaladni a boltba, akkor 1-2 óra alatt otthon is lehet jó kis zsemléket készíteni. Ez most teljes kiörlésű lisztből van, mert volt még egy kicsi belőle. Így elég tömör és laktató lett, de ki lehet próbálni sima lisztből is. Ha valaki megcsinálta, írjon, hogy milyen lett! :-)


Hozzávalók (8 db-hoz):
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1,5 dkg (15 g) só
  • 48 dkg liszt (én felesbe csináltam sima lisztből és teljes kiőrlésűből)
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
A langyos vizet és tejet összekeverjük, plussz bele keverjük a cukrot is. Az élesztőt bele morzsoljuk, és felfuttatjuk benne.
Egy tálba tesszük a többi hozzávalót, a margarint lágy állapotában. Ezután bele keverjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk az egészet.
Langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük, majd további 20 percig kelesztjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

2010. november 14., vasárnap

Almás-fahéjas palacsinta

Most a gofri helyett palacsinta készült vacsorára, de, hogy legyen benne valami "csavar", ezért került bele egy kis alma is.


Hozzávalók (10 db-hoz):
  • 3 dl tej 
  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • 12,5 dkg sima búzaliszt
  • 12,5 dkg teljes kirörlésű liszt
  • 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
  • 2 db alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
A tejet, tojásokat, sót, lisztet, ásványvizet összekeverjük, majd még annyi szódavizet / ásványvizet adunk hozzá (ha szükséges), hogy tejszínsűrűségű legyen.  
Az almákat lereszeljük, majd kinyomkodva a vaníliás cukorral, fahéjjal együtt belevegyítjük a palacsinta tésztába. A palacsintákat hagyományos módon kisütjük, végül porcukorral, fahéjas porcukorral, csokival, kakaóval, ....stb fogyasztjuk. Tejszínhabbal fokozhatjuk az élményt. :-)


2010. november 11., csütörtök

Márton napi sült kacsacomb, párolt lilakáposztával

Elkészült a Márton napi - nem liba,  hanem - kacsacomb. Jobban szeretjük a zsíros kis combjait, mint a libáét.


A népszokás szerint Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

Egyéb időjárással kapcsolatos „jóslások” is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, másként mondva “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.
Néhol tartják a szokást, miszerint Márton hetében sem mosni, sem szárogatni nem szabad, mert különben marhavész lesz. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részébõl. Innen ered „püspökfalat” szavunk is. Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következõ évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.

A mi kis kacsasültünk receptje:

A kacsacombot a sütés előtti este megtisztítottam, megsóztam, és zúzott fokhagymával bedörzsöltem. Így állt egy éjszaka. Másnap sütőzacskóba tettem őket, és bedugtam a sütőbe másfél-két órára. Amikor már láttam, hogy majdnem jók, akkor szétvágtam a sütőzacskót, és megkentem mézzel a combikat. Még fél órára visszatoltam őket, így jó ropogós lett a bőrük a méztől. Az ízén nem érződött a méz.

A párolt lilakáposztához egy kisebb fej káposztát késsel csíkokra szabdaltam. Olajon hagymát dinszteltem, majd rádobtam a káposztacsíkokat. Mikor félig már megpárolódott (kb. 15-20 perc) egy csipet sóval megsóztam, és cukrot szórtam rá egy-két evőkanálnyit. A legvégén, úgy harminc perc körül rákerült még egy picike ecet.


2010. november 9., kedd

Zserbógombóc

Hamarosan elkezdődik a karácsonyi készülődés. Egy-két üzlet már ünnepi dekorációban pompázik. Na ez még itt nem teljesen az, de már majdnem....
A zserbógombóc kiváló saját készítésű ajándék lehet akár karácsonykor is, de mi egy szuszra befaltuk az egészet. Ez volt a mi ajándékunk magunknak így november kilencedikére. :-)


Hozzávalók:
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál sütőrum (ez lehet narancslikőr vagy konyak is)
  • 1 evőkanál víz
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • fél kiskanál rum vagy rumaroma
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 kiskanál olaj
Elkészítése:

Az aszalt sárgabarackot a vízzel és a rummal meglocsoljuk, és állni hagyjuk egy órán át, hagy' szívja meg magát.  Ezután egy késes aprítóval, vagy darálóval (én turmix géppel) jól szétaprítjuk az aszalt sárgabarackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, hogy egy jól gyúrható massza legyen.
Diónyi golyókat formálunk belőle, majd hűtőbe tesszük egy órára dermedni, mert így könnyebb lesz bevonni csokoládéval.
Kb. egy óra elteltével a tortabevonót egy egészen pici lábasban vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. A gombócokat a hűtőből kivéve egy tálcára sorakoztatjuk, és egy-egy fogpiszkálót szúrúnk beljük. A bevonó attrakcióhoz szükség lesz egy kis hungarocell darabra is, amibe a fogpiszkálóra felszúrt, csokival bevont gombócokat bele tudjuk szúrni.
Nos tehát a fogpiszkáló segítségével a golyókat megforgatjuk a megolvasztott csokiban úgy, hogy a lábast egy picit megdöntjük, majd a hungarocell darabba szúrjuk. Ha kész az összes, visszatesszük a hűtőbe, majd ha megdermedt a csoki, akkor van készen.

Így néztek ki a zserbógombócok a csokival történő bevonás után:

Az eredeti recept itt található, továbbá a megjegyzésben látható linkeken. :-)

2010. november 6., szombat

Reform mazsolás rózsakalács - VKF 38!

" ..nem mennyiség kell a testnek, s általa a léleknek, hanem minőség. Ételből is." (Schäffer Erzsébet)

A reform - ételben - igenis lehet finom. Ezt misem bizonyítja jobban, mint az alábbi mazsolás rózsakalács (kicsit "átköltve"). A kalács készítésekor átjárta a lakást a fahéj, a szegfűszeg, és a gyömbér illata, ami különleges hangulatot teremtett a mai napra. :-)

 
Hozzávalók:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 8 dkg + 8 dkg méz (4-4 evőkanál)
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér
  • 4 dl tejföl
  • 10 dkg mazsola
Elkészítése:
1. Az elmorzsolt élesztőt fél deci langyos vízben elkeverjük.
2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, 8 dkg mézet, a fűszereket, a tejföl felét, és feloldott élesztőt. Ezeket összegyúrjuk mindaddig, amíg teljesen össze nem áll.
3. Fél óra kelesztés után átdagasztjuk, majd rúddá sodorjuk, és nyújtódeszkán hosszúkásra nyújtjuk.
4. Megkenjük a maradék 2 dl tejföllel, rácsorgatunk 4 evőkanálnyi mézet, és megszórjuk a mazsolával. Ezután felcsavarjuk, és 12 egyenlő részre vágjuk.
5. Ezeket a darabokat kiolajozott muffin formába tesszük állítva így:


6. 20-30 perc kelesztés után 180-200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2010. november 4., csütörtök

Sajtos-kakukkfüves-bazsalikomos paradicsom VKF 38!

Edó által kiírt VKF-re reform témakörben készítettem el ezt a könnyű vacsorát, vagy előételt. A blog VKF (Vigyázz, kész, főzz!) szempontjából ezzel a recepttel debütál.
Laktató, mégis könnyű. A legjobb lenne paradicsom szezon kellős közepén elkészíteni, de így sem rossz.


Hozzávalók (egy tűzálló tálnyira elegendő adaghoz):
  • 1 kg paradicsom
  • 18 dkg sajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál bazsalikom
Vizet forralunk, és a paradicsomot bele tesszük pár másodpercre, majd lehúzzuk a héját. Ha meghámoztuk, vastagabbra szeleteljük. A tűzálló tálba sorba tesszük a paradicsom szeleteket, majd a sajt szeleteket.
A 4 gerezd fokhagymát pucoljuk, összepréseljük, majd elkeverjük a 4 evőkanál olívaolajjal, és a keveréket a szeletekre locsoljuk. Az egészet megszórjuk kakukkfűvel, és bazsalikommal, majd előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
Teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.

Tiszta Itália!

2010. november 3., szerda

Nyertem!!!!

A sütiklub Magyar Népsütik versenyének októberi nyertese a Túró Rudi torta lett. Hurrá!! Nagyon köszönöm mindenkinek, aki szavazott, mert így részt vehetek az Édes Gyömbér Cukrászda karácsonyi sütikurzusán. Már nagyon várom!!! És kapok egy ilyen francia krémes fülbevalót is, amit RizsArt készített.


A sütiklub eredményhirdetése: itt olvasható.

A verseny egyébként december közepéig tart, folyamatosan lehet szavazni a jobbnál jobb finomságokra. Lesz novemberi, és decemberi eredményhirdetés is, na meg egy összesített.
Szavazzatok a jó kis sütikre. :-)

2010. november 1., hétfő

Gombóc Artúr kedvence

....avagy csoki készítése házilag. Csinálhatsz  kereket, lyukasat, töltöttet, mogyorósat, mazsolásat, kókuszosat, fehéret, bármilyet!! Szigorúan édesszájúaknak! :-)

Hozzávalók:
350 g cukor
1 dl víz
180 g tejpor
40 g cukrozatlan kakaópor
40 g vaj
mogyoró, dió, mazsola, kókusz, rumaroma, puffasztott rizs, aszalt sárgabarack, akármi


Először is a tejport az átszitált kakaóporral elkeverjük.
Egy jénait kibélelünk alufóliával.
A cukrot egy lábasba tesszük, ráöntjük a vizet, főzzük mindaddig, amíg cukorszirup nem lesz belőle. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy kicseppentünk belőle egy kistányérra, és ha a csepp nem folyik el akkor sem, ha a tányért megdöntjük, akkor jó. Fontos, hogy a cukorszirup az említett állagot érje el, különben a csoki vagy nagyon kemény, vagy túl folyós lesz.
Ezután egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a tejporos-kakaós keveréket a cukorsziruphoz hozzáadva, majd hozzáadjuk a vajat is.
Ekkor mehet bele az ízlésünknek megfelelő "töltelék", ami jelen esetben kókusz és dió volt.
A kibélelt formába egyenletesen elkenjük a még folyós állagú csokit, mikor félig már megkötött felszeleteljük formára. Egy jénaira való adag lesz belőle.


Sokáig eláll, és mivel nagyon tömény, kis adag is elég belőle egyszerre.

A szeleteket be lehet csomagolni saját készítésű, díszes csomagolópapírba, és jó ajándék lehet pl. mikulásra. De szaloncukrot is lehet belőle csinálni. Ha a kakaóport kihagyjuk, akkor fehér csokink lesz. Ha kis négyzetekre vágjuk fel, akkor bonbonnak nevezhetjük el....stb.