2010. október 31., vasárnap

Kínai csípős savanyú leves

Ez a variáció nem teljesen olyan, mint amelyik a kínai gyorséttermekben kapható. Az tetszik azokban, hogy az állaguk kicsit zselés. Azt hittem, hogy ezt az állagot egy evőkanál étkezési keményítő hozzáadásával el lehet érni, de nem jött össze. Legközelebb vagy még egy evőkanálnyit hozzáadok, vagy kevesebb lével csinálom.


Ahogy én készítettem:

Hozzávalók:
  • 1,5 liter csirkehúslé (kockából is jó)
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 6 fej gomba
  • egy kis darab darab póréhagyma (esetleg vöröshagyma)
  • 5-10 dkg bébikukorica (konzerv), vagy bambuszrügy konzerv
  • 2 tojás
  • 1,5 ek szójaszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • 1/2 kk erős paprika szósz
  • 1-2 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A meleg csirke alapléhez hozzáadjuk a gyufaszál méretűre felvágott répát, és hagymát, illetve a felszeletelt gombát. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.
A bébi kukoricát / bambuszrügyet is feldaraboljuk, hozzáadjuk és ezzel további 3 percet főzzük.
A szójaszószt a borecettel, az erős paprika szósszal, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.
A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk. Ezzel készen is van.

Én hús nélkül csináltam, de lehet beletenni kb. 20 dkg csirkemellet is feldarabolva. Ebben az esetben a csirke alaplében kell megfőzni a húst a legelején.
Ízlés szerint tofu is mehet bele.

A fent leírtak szerint elkészítve annyira nem lesz csípős, de célszerű utána chilizni mindenkinek a saját ízlése szerint.

2010. október 30., szombat

Vargabéles

A vargabéles a köztudatban tősgyökeres erdélyi étel, azonban a bélesek úgy általában szerb származásúak. Eddig tehát homály fedi, hogy pontosan honnan is származik. Persze tehetett Erdély felé kis kitérőt, mielőtt ideért, és az is lehet, hogy tényleg volt hozzá köze egy bizonyos Varga nevű kolozsvári vendéglősnek.

Egyesek szerint az igazi erdélyi változat omlóstésztába van csomagolva.
Megoszlanak a vélemények a töltelékben alkalmazott tésztával kapcsolatban is, van ahol szélesmetélt, van ahol gyufatészta, van ahol cérnametélt szerepel.

Hozzávalók:
  • 30 dkg cérnametélt (fontos, hogy ne durum legyen, hanem házi jellegű, tojásból készült)
  • 50 dkg túró
  • 5 db tojás + 1 db tojássárga
  • 5 dkg mazsola
  • 1 cs előhűtött réteslap
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olaj



A tésztát enyhén sós vízben - amibe 1 ek olajat is öntünk -  maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon! (Ezért nem jó a durum tészte, mert abból a végén csak tészta csimbókok lesznek. :-)
A túrót villával összetörjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, majd összekeverjük a túróval és a tejföllel.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.
Ezután a langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.

A tepsit ( mérete kb. 28 x 38 cm) kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk  olajjal, majd még egy réteslap következik.
Ezt követően rásímítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.
A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.
Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

Lekvárral, porcukorral tálaljuk, fogyasztjuk.

2010. október 26., kedd

Ízek, imák, szerelmek

Már a mozikban az Ízek, imák, szerelmek című film.

Az előzetes:


Megnéztem, egész jó. A főszereplőnő (Liz, akit Julia Roberts alakít) válása után elkezdi keresni önmagát, a saját boldogságát. Úgy véli, hogy ezt egy teljes évig tartó utazással találhatja meg. Három helyre utazik: Olaszországba, Indiába, és Balira. Segítségével kicsit bepillanthatunk, hogy is élnek ezekben az országokban az emberek.

Olaszország: Az "édes semmittevés", a lazítás országa. Bemutatja, hogy az olaszoknál a kemény munka célja az édes semmittevés. Minél kiadósabban és élvezetesebben tudsz henyélni, annál többet értél el az életben. És ehhez nem kell feltétlenül gazdagnak lenni. Az olaszok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy megilleti őket az élet - és persze az étel - élvezete. Ha Olaszországban vagy, át kell magad adni a helyiek mentalitásának: élvezni a pillanatot, kiülni egy padra szieszta idején, meginni egy pohár jó vörösbort, belekóstolni egy soksajtos pizzába, a fagylalt, a capuccino....benne maradni a pillanatban, és legyinteni arra, ami nem lényeges. Azt élvezni ami van. Ennyire egyszerű... :-)
A filmben először kicsit furcsán kezdik Olaszország bemutatását: pl. nem folyik a csapból a víz a szálláson, a kávéházi zsúfoltság. Szerintem ez egyáltalán nem jellemző. De végül a fodrász üzletben a férfiak elmondják a lényeget Olaszországról. Hozzám ez áll a legközelebb. Azt hiszem itt tudnék élni!

India és Bali engem személy szerint nem vonz annyira, de ezek a részek is sok újdonságot, és bölcsességet tanítanak.

"Bárhol is van az ember, a kiegyensúlyozottság záloga többek között ez: átélni a pillanatot. Legyen szó egy egyszerű, olaszos spagettiről, egy imádságról, baráti beszélgetésről, vagy akár nagy (és kis) találkozásokról. Ezt talán nem is olyan nehéz betartani..."

2010. október 24., vasárnap

Amatőr autós torta

Életem első autós fondant tortáját készítettem el, nem is vagyok vele elégedett. Remélem még lesz lehetőségem ilyet készíteni máskor is, és az már jobb lesz.
A fondant a borításnál tört, szakadt, gyűrődött. Toldozni, foltozni kellett lépten-nyomon, ha tehetném újra kezdeném.
Az ünnepelt azért remélhetőleg értékelni fogja a szándékot. :-)


Nos: 6 tojásból csináltam tepsiben piskótát két részletben. A két piskótalapot félbe vágtam, így négy lett belőle. Ezeket sorban töltöttem meg mandarinos, és csokis krémekkel.


Mandarinos krém: 4-5 mandarint leturmixoltam. A turmixot tejjel kiegészítettem 6 dl-re. 3 evőkanál étkezési keményítőtt összekevertem 6 evőkanál cukorral. Ezt összekevertem a tejes mandarin turmix-szal, és sűrű krémmé főztem. Ha a krém kihűlt, kézi mixerrel hozzákeverek 7-8 deka puha margarint, és még egy kis porcukrot ízlés szerint.

Csoki krém (ez a mennyiség kicsit több lett, mint amennyi ehez a tortához kellett volna) : Egy fém edénybe felütök 4 tojást, hozzákeverek 14 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot. Gőz felett megolvasztok 10 deka keserű csokit.
Ezután gőz felett habosra keverem a tojásos keveréket, majd bele dolgozom az olvasztott csokit, 2 evőkanál kakaóport, és esetleg egy kis rumot. Kihűtöm a krémet, majd 20 deka szobahőmérsékletű ramat keverek bele, és újra hűtőbe teszem. A torta töltéséig hideg helyen legyen! A krém receptje innen van, de tapasztalatom szerint elég a kevesebb cukor is bele.

Miután megtöltöttem a piskóta lapokat kifaragom nagyjából az autó formát:

Ezután az egészet lekenem a maradék krémmel (ez lehet a mandarinos is), és mehet a hűtőbe dermedni.
Itt úgy néz ki, mint egy tank :-)


Dermedés után színezett fondant-tal borítom, dekorálom tetszés szerint. A  fondanttal kapcsolatban a kísérletező fázisban vagyok, még én sem tapasztaltam ki, hogy hogy a legjobb vele dolgozni, ezért a profik tanácsaira hagyatkozom:
Edit tortasulija
Kiskukta konyhája

2010. október 23., szombat

Pulykahere pörkölt

Egyszer régen ettem kakastöke pörköltet, azóta is kerestem az alkalmat, hogy újra ehessek ilyet. Az alkalom most elérkezett.
Minap a bevásárlás során megláttam a fagyasztott áruk között egy (azaz egy!) zacskó pulykaherét. Egyből kikaptam a mélyhűtő ládából a kosárba. Később szemügyre vettem az árát is, és megállapítottam, hogy nem fogom visszatenni, megveszem. Hús árában volt (1 560 Ft / kg), de nem minden nap eszik ilyen különlegességet az ember, és ritkán is lehet kapni. Sokan ódzkodnak tőle, de nem kell, nagyon finom. (bár gondolom az ínyencek jobban értékelik az ilyenfajta gasztro-különlegességeket). Állagra, ízre kb. a csirkemáj és a szív közé sorolható, ha nagyon muszáj lenne ezt meghatározni.
Akkor jöjjön a pörkölt receptje:

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykahere
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • paradicsomlé
  • pirospaprika
  • olaj
  • só, bors


Elkészítése (mint bármilyen más pörköltet):

Az olajon megdinszteltem a hagymát. Amikor már üveges volt, rászórtam a pirospaprikát, majd szinte egyből a pulykaherét is. A pulykahere darabokat nem vágtam félbe azonnal (nem mertem, nehogy szétessen), csak már később a fazékban, a főzés vége felé. Szintén közben megszurkáltam villával őket, ettől egy kicsit "szószosabb" lett. Kb. 15 - 20 percig főztem.
Galuska készült hozzá, de ezt kimondottan utálom csinálni. Iszonyat a gőz fölött szaggatni fél órán keresztül! Ha azonban egyszer rászánja magát az ember, és bírja a bicepsze is, akkor érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, és ami megmarad, azt le lehet fagyasztani. Később elővéve is ugyanolyan jó lesz.

2010. október 22., péntek

Gofri vacsora

Ma este két lehetőség közül választhattam: palacsintát vagy gofrit készítek. Az utóbbit választottam, mivel gofrit már nagyon régen ettem, és magában is meg tudok belőle enni.....sokat.


12 darab lett az alábbi recept elkészítésének eredményeként:

25 dkg lisztet elkeverek 1 teáskanál sütőporral.
2 tojást szétválasztok, és a fehérjét kemény habbá verem.
Összekeverek 2,5 dl tejet, 5 dkg cukrot, a 2 tojás sárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 5 dkg olvasztott margarint, fél citrom reszelt héját, és levét.

Ehhez apránként hozzá adagolom a lisztes keveréket, és jól összekeverem.

Végül óvatosan a tojásfehérje habot forgatom bele. Elég sűrű tészta lesz belőle, a palacsintatésztánál sokkal sűrűbb.

Majd a gofrisütőben sütöm meg. Nekem darabonként (vagyis kettesével) kb. 5 perc kellett a kisütéshez.

A 12-ből én ettem meg ötöt!! Nem tudtam abba hagyni. Ugye ismerős....?

2010. október 17., vasárnap

Túró Rudi torta

Túró Rudi = Hungaricum.

A Túró Rudi rövid története:

Pöttyös Túró Rudi története 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők láttak először egy olyan terméket, melyet a mai Túró Rudi ősének tekinthető. A túró-vaj-zsír keverékből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú és kerek formájú terméket, nem lévén információjuk annak nevéről, túró mignon-nak keresztelték el. Valószínűleg ez adta az ötletet egy a speciálisan a hazai íz és izlésvilágnak megfelelő termék kifejlesztésére.


A tanulmányútról itthon jelentés készült, amely a Tejipari Értesítő hasábjain jelent meg. Ebben többek között a túró mignon is említésre került.
A termékfejlesztés gyakorlati lebonyolításával az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot és kis csapatát bízták meg, akit neve miatt sokan gondolnak a névadás ihletőjének - tévesen. 
Az ártatlannak tűnő név sem váltott ki osztatlan lelkesedését, egyesek pedig egyenesen erkölcstelennek minősítették.

A nagyüzemi gyártás 1968-ban indult meg. Három műszakban szeletelték a túrókígyókat háromdekás darabokra, az akkori technológiának megfelelően: szemmértékkel.

A gyártás kezdetekor a termék még igen alacsony szavatossági idővel rendelkezett, mindössze 3 napos volt, ebből is 1 napot a logisztikán töltött. Az alacsony szavatossági idő azonban még a kezdetleges hűtési körülmények ellenére sem jelentett gondot az értékesítés, mivel az üzletekben a terméket szinte azonnal elkapkodták, gyakorlatilag állandó volt a Túró Rudi hiány.
  
A Túró Rudi rendszeresen megmérettetett és számos szakmai díjat söpört be az elmúlt évtizedek során. 

A márka növekvő népszerűségét jól jelzi például, hogy a ’80-’90-es évek ismert zenekara, a 100 Folk Celsius - igen nagy sikerré vált dalt írt a Túró Rudiról.

Túró Rudi torta (tényleg olyan az íze, mint a Túró Rudi-é)



Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 2 ek étolaj
  • 4 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 - 3 ek lekvár
  • 3 ek tejföl
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 tk zselatin
  • 25 dkg túró  
  • 10 dkg étcsoki tortabevonó
  • 2 ek étolaj
1. A piskótájához a tojásokat, az olajat és a cukrot habverővel sűrű krémmé keverjük. Hozzadjuk a lisztet, keményítőt, kakaóport és szódabikarbónát, majd fakanállal összekeverjük.
2. Margarinnal kikent gyümölcstorta-formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
3. Amikor kihűlt, egy tálcára borítjuk, és megkenjük lekvárral.
4. A tejfölt felmelegítjük, majd félre húzzuk a tűzhelyről. Elkeverjük benne a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, esetleg egy kis citromlevet és a zselatint, majd rögtön a túrót.
5. Az elkészült túrókrémet a piskótára kenjük és kb. fél órára hűtőbe rakjuk, míg megdermed.
6. Elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a feldarabolt csokoládét az olajjal, és a tortán egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőbe téve pár perc alatt megdermed.


2010. október 16., szombat

Sajtmártásos csirkeragu



Hozzávalók:
  • 25 dkg tagliatelle (szélesmetélt)
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 2-3 ek. olaj
  • őrölt fekete bors
  • 2 dl fehérbor
  • 1 ek sűrített paradicsom/paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg reszelhető, valamilyen intenzívebb ízű sajt
  • 2,5 dl sűrű tejszín
  • friss vagy szárított kakukkfű
1. A tésztát enyhén sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük.
2. A csirkemellet kockákra vagy csíkokra, a gombát szeletekre vágjuk.
3. Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és rádobjuk a csirkemell darabokat, 1-2 percig pirítjuk. Ekkor hozzá adjuk a gombát is, majd 4 percig tovább pirítjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. A fehérbort ráöntjük, majd a sűrített paradicsommal, fokhagymával ízesítjük. Lefedve további 4-5 percig pároljuk.
4. A sajtot lereszeljük (én füstölt sajtot használtam). A tejszínt 1 dl vízzel elkeverjük. (A tejszínt tekintve én 30%-os habtejszínt használok szinte mindenhez, még a főzéshez is. A Tesco Gazdaságos, és a Lidl-s habtejszín tökéletes). A sajtot és az elkevert tejszínt a csirkéhez adjuk, és kevergetve főzzük, míg a sajt meglolvad benne, és az egész mártás homogén nem lesz. Végül egy kevés kakukkfűvel fűszerezzük, illetve ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. A tésztára szedve tálaljuk. :-)